Chiapudding met kers en rode biet
Eet je wel eens groente bij je ontbijt? Met dit recept start je je dag meteen super healty! Zo is het super easy om bij alle maaltijden groente te eten. Probeer maar eens!
Eet je wel eens groente bij je ontbijt? Met dit recept start je je dag meteen super healty! Zo is het super easy om bij alle maaltijden groente te eten. Probeer maar eens!
Teff is een glutenvrije grassoort en heeft een beetje een nootachtige smaak. Het is een mooi product met een hoge voedingswaarde. Teff bevat bijvoorbeeld veel calcium, ijzer, eiwit en voedingsvezels. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Ethiopië en het verhaal gaat dat de succesvolle atleten uit Ethiopië hun successen toeschrijven aan het gebruik van teff. Het is een gezonde variatie op je havermoutpap en het leuke aan dit recept is dat we groente thee gebruiken. Dat kan overigens ook in je havermout- of boekweitpap. Lekker ook met groene thee met een smaakje, bijvoorbeeld kokos, cranberry of matcha.
Dit is zo'n super simpel gerechtje, maar wel heel lekker en ook nog eens gezond. Ja je hoort het goed... gezonde chocolademousse! Je kunt het dus gerust als ontbijtje eten. Hoog in eiwitten en voedingsvezels door het gebruik van de tofu en fruit. Je kunt de silken tofu kopen bij de meeste toko's, maar evt. ook vervangen door een avocado. Hierdoor wordt de mousse extra romig, maar wel wat lager in eiwitten.
Dit ontbijtje is zo lekker en makkelijk! Açai bessen zijn blauwpaars van kleur en komen uit Zuid-Amerika. Het leuke is dat je deze bowl echt overal mee kunt variëren. Serveer je bowl met allerlei soorten vers fruit, noten, zaden, pitten, pindakaas of notenpasta, kokos en/of muesli. Wil je op het budget letten? In plaats van açai bessen kun je uiteraard ook blauwe bessen gebruiken. Eet smakelijk!
Deze rabarber-aardbei compote is ideaal als gezonde snack of als broodbeleg. Je kunt de compote ook heel goed combineren met chiapudding of met overnight oats. Maar ook een heerlijk ontbijtje in combinatie met yoghurt en (zelfgemaakte) granola. Een van onze favorietjes, zeker op warme dagen! Eet smakelijk!
Deze perencrumble is heerlijk als ontbijt met plantaardige yoghurt, maar ook super geschikt als toetje met een bolletje ijs. Lekker, makkelijk en gezond.
In de winter eten we vaak een lekker soepje. Deze pastinaak-, pinda-kokossoep is op dit moment een van onze favorieten. We maken vaak een grote pan, zodat we meteen meerdere porties hebben. Heerlijk bijvoorbeeld de volgende dag als lunch! Pastinaak is echt een super gezonde wintergroente en erg geschikt voor lekkere soepjes. Deze variant geven we een unieke smaak door de kokos en pindakaas. Try it!
Wil jij ook het liefst de hele dag sushi eten? Dan zijn deze crackers echt wat voor jou. De lekkere smaken van sushi, maar dan een heel andere bite. Super lekker en heel gezond! Kies bij voorkeur voor volkoren crackers of voor bijv. meergranenwafels of zilvervliesrijstwafels.
Dit is echt een verrassend recept en super makkelijk! Er komt totaal geen vis aan te pas en toch ervaar je die lekkere smaak van tonijnsalade! De norivellen zijn verantwoordelijk voor de typische smaak, maar dan zonder dierenleed. Voedzaam door de kikkererwten en veel gezonder dan de standaard tonijnsalade!
Fan van hummus? Probeer deze dan eens! De combinatie van kerrie en ananas ga je zeker waarderen! Het is natuurlijk het lekkerst als je zowel de hummus als de pesto zelf maakt. De ananas hoef je niet per se te grillen, maar het is wel extra lekker. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!
Wil je echt lekker lunchen? Dan is dit gerechtje echt een must, het is zooo lekker! Het romige van de avocado, zoute van de kaas en zoete van de frambozen... en dan nog een lekker krokante bite door de pistachenoten! Echt geloof ons, het is nog lekkerder dan het eruit ziet. Eet smakelijk.
Ceviche is een gerecht uit Latijns-Amerika en wordt gemaakt met rauwe vis die gemarineerd wordt in citroen of limoen. Natuurlijk maken we hier een lekkere plantaardige variant op. In plaats van vis gebruiken we witte bonen vanwege de hoge voedingswaarde, maar het gerecht is ook erg lekker met palmharten. Dit keer eten we het gerecht als lunchsalade met wat (stok)brood, maar het is ook een leuk voorgerechtje. Je kunt onderstaande hoeveelheden dan voor 4 personen aanhouden.
Dit recept is echt heeeeel lekker! Je maakt het gerecht met onze quinoa-kikkererwten falafel. Eet de broodjes als de falafel nog warm is, dan komen de smaken extra goed tot recht. In plaats van een pita, kan je ook een heerlijke bowl maken met bijvoorbeeld quinoa of bloemkoolrijst.
We hebben weer een heerlijk Aziatisch gerecht voor jullie. Rode curry met tofu en veeeeel veggies! Het is zoveel lekkerder om de currypasta zelf te maken dan uit een potje te halen, echt try it!
Eerder posten we al een pizza zonder kaas, nu ook zonder tomaat! De green pizza heeft pesto-doperwtenspread als basis en is verder belegd met champignons en gerookte tofu. Lekker even iets anders! Enjoy!
Op het moment dat ik deze stoof maak is het buiten -5 graden. Dan heb je toch behoefte aan een lekkere, stevige maaltijd?! De soep vult goed en heeft een heerlijke, kruidige smaak. Door de linzen en de zoete aardappel is de soep heel voedzaam en ook nog eens low-budget. En weet je wat fijn is, de stoof is de volgende dag eigenlijk nog lekkerder! Daarom is het onderstaande recept meteen voldoende voor 4 porties.
De lekkerste en echte falafel maak je met gedroogde kikkererwten. Je moet deze wel een aantal uren laten weken. Ongeveer 8 uur, ofwel een nachtje is meestal prima. Onze falafel is hoog in eiwitten en vezels en is super smaakvol. Je kunt de falafel gebruik in een bowl of met pitabroodjes, geroosterde groente en tahini mayo.
Wist je dat je van peulvruchten heerlijke burgers kunt maken? En super simpel! In dit recept gebruiken we zwarte bonen. Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Een prachtige vleesvervanger dus en goed te betalen ook! In onze blog over vleesvervangers lees je waarom veel kant-en-klare vleesvervangers niet gezond zijn. Wij maken ze daarom graag zelf en meestal meteen voor 2 dagen. Je kunt ze prima in de koelkast bewaren of evt. invriezen. De ene dag lekker met zoete aardappelfrietjes uit de oven en de tweede dag bijvoorbeeld als lunch. Maar je kunt ze ook gewoon eten als agv'tje natuurlijk.
Ben jij zo iemand die elke dag sushi kan eten? Dan is dit echt een recept voor jou! Het is namelijk de gezonde en veel snellere variant van sushi. Gezonder door de volkoren rijst, sneller omdat je niet hoeft te rollen, maar wel met dezelfde smaaksensatie en ook nog eens plantbased!
Dit is weer zo'n klassieker! Een goed gevulde chili met veel groente en natuurlijk SIN carne. We gebruiken vandaag wel vega gehakt, maar het kan ook prima zonder (gebruik dan wat meer peulvruchten). Vaak maken we een grote pan en eten we het restant de dag erna met (glutenvrije) volkoren wraps of taco's. We eten het vooral in de winter graag en het vult super goed!
Aan het einde van de zomer, begin herfst ontploft de vijgenboom van mijn moeder altijd. Hele zakken gaan dan mee naar huis, omdat ze ze zelf niet allemaal op krijgt. Goh wat ontzettend vervelend... ;). Dit keer roosteren we ze in de oven en verwerken we ze in een herfstsalade met oesterzwammen, pompoen, spruitjes en pistachenoten. Salades alleen lekker in de zomer? No way! Dit is echt een aanrader...
De Aziatische keuken is zo goddelijk en de Pad Thai kan daarin natuurlijk niet ontbreken! Het is een eenpansgerecht uit Thailand met gebakken noedels, groente en daarnaast een eiwitbron. Pad Thai kan gemaakt worden met bijvoorbeeld kip, vis, ei of garnalen. Natuurlijk is de variant met tofu het lekkerst en niet onbelangrijk, de meest gezonde keuze! Eet smakelijk!
Over sommige recepten moet je gewoon niet teveel zeggen. Iedereen kent 'm wel toch? Hier dan de ultieme vegan variant, met vegan gehakt, want dat hoort toch wel echt in een Bolognaise saus. En ja... we eten hem vaak, want het is gewoon super snel en lekker! We maken ook standaard een dubbele portie, voor de volgende dag als lunch of om in te vriezen.
Misschien had je het al door... we love bowls! Juist door de afwisseling van smaken is het altijd weer een feestje. Gezond, makkelijk en ideaal om je koelkast mee leeg te maken. Als basis kan je bijvoorbeeld kiezen voor zilvervliesrijst, bruine noedels of quinoa. Peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen of sojaboontjes, maar ook tofu of tempé zijn lekker als eiwitbron en dan heb je natuurlijk nog de veggies (alles kan!). We sluiten af met een topping, denk aan sesamzaadjes, noten, pitten, kokosrasp, bosui of taugé. En natuurlijk een lekker sausje.
Een paar jaar geleden was ik (Hanna) in Vietnam. Wat een geweldig land is dat en wat een geweldige keuken! Eén van de lekkerste gerechten daar is de Pho (je spreekt het uit als feu), een noedelsoep met vlees, kip of tofu, veel groente en kruiden. Wij maken hem natuurlijk met tofu! Met scrambled tofu dit keer. Daarnaast geven we er door het gebruik van verschillende kruiden echt onze eigen twist aan. Het is een licht gerecht en je kunt er eigenlijk alle soorten groente en kruiden in verwerken. Super handig dus voor leftovers! Als je slim bent maak je meteen een grote hoeveelheid bouillon en leg je een voorraadje aan in de vriezer. Je kunt de hoeveelheden die genoemd staan natuurlijk gerust x2 (of meer) doen. Mocht je het toch teveel gedoe vinden al die kruiden? Je kunt ook kiezen voor een vegan bouillonblokjes i.p.v. de kruiden, maar dan mis je wel een explosie aan smaken.
Pasta fungi is een lekker en makkelijk gerecht. We maken het graag als we minder tijd hebben, omdat we bijvoorbeeld gaan sporten. Een ander voordeel van dit gerecht is dat je er gemakkelijk veel groente in kunt verwerken. Het is lekker romig, maar toch heel gezond! In plaats van gemengde paddenstoelen kan je trouwens ook champignons gebruiken. We gebruiken niet zo vaak vegan spekjes, omdat we liever onbewerkte producten gebruiken. Daarom gebruiken we er niet teveel van en vullen we het aan met gemengde noten, een super lekkere combi met de paddenstoelen.
Deze zomer hebben we zo heerlijk gegeten in Mexico, dus we konden het niet laten om thuis burrito's te maken. Lekker met kidneybonen en veel warme kruiden. Mocht je nog wat extra vezels willen, gebruik dan (glutenvrije) volkoren wraps i.p.v. maistortilla's, of maak ze lekker zelf! Hier zullen we later nog een recept voor delen. De edelgist gebruiken we voor de hartige, kaasachtige smaak. Enjoy!!
Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende smaakmakers. Kant-en-klare falafel die je in de supermarkt koopt, is vaak geen gezonde keuze (wil je hier meer over weten, lees dan de blog over vleesvervangers). En laat het nou super lekker, gezond en makkelijk zijn om falafel zelf te maken! De balletjes zijn een ideale vleesvervanger en ze zijn lekker in verschillende gerechten. Denk aan salades, bowls en wraps. Wij maken vaak een ruime hoeveelheid, super handig om extra (nog niet gebakken) balletjes in te vriezen. Ook als je de balletjes al hebt gebakken zijn ze de volgende dag nog heerlijk als snack of in een gerecht. Voor de lekkerste falafel (gemaakt met gedroogde kikkererwten en quinoa) gebruik je dit recept als basis!
Wij hebben ook niet altijd zin om uitgebreid te koken en soms is pizza gewoon het ultieme comfortfood. Wel fijn als er nog wat groenten en eiwitten op zitten en lekkerder dan een kant-en-klare pizza! Volgens ons gaat het om de juiste balans, af en toe een dagje iets minder gezond, hoort juist bij een gezonde leefstijl. Als we pizza maken, dan gebruiken we eigenlijk altijd edelgist, dit geeft een hartige, kaasachtige smaak. De pestomayo zorgt voor een smeuige pizza, zelfs zonder kaas.
Vaak horen we dat tofu niet smaakvol en een beetje sponzig is. Veel mensen vinden het lastig om er een lekker gerecht van te maken. Wij denken daar heel anders over! We bakken de tofu meestal eerst krokant en brengen het daarna op smaak met de lekkerste smaakmakers. Elke keer gebruiken we hiervoor weer andere ingrediënten, maar peper, gember, knoflook, citrus en limoengras komen vaak terug. In dit recept geeft de jus d'orange de speciale touch; pittig, zoet en toch ook heel fris. Het leuke is dat je volop kan variëren. Wij eten de orange tofu ook graag met bruine rijstnoedels in plaats van rijst. Wortel, broccoli of bimi zijn ook een heerlijke combi! Probeer maar eens :)