Ontbijt

Teffpudding met kiwi, groene thee en kokos

Teff is een glutenvrije grassoort en heeft een beetje een nootachtige smaak. Het is een mooi product met een hoge voedingswaarde. Teff bevat bijvoorbeeld veel calcium, ijzer, eiwit en voedingsvezels. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Ethiopië en het verhaal gaat dat de succesvolle atleten uit Ethiopië hun successen toeschrijven aan het gebruik van teff. Het is een gezonde variatie op je havermoutpap en het leuke aan dit recept is dat we groente thee gebruiken. Dat kan overigens ook in je havermout- of boekweitpap. Lekker ook met groene thee met een smaakje, bijvoorbeeld kokos, cranberry of matcha.

Lees meer »

Healthy chocomousse

Dit is zo'n super simpel gerechtje, maar wel heel lekker en ook nog eens gezond. Ja je hoort het goed... gezonde chocolademousse! Je kunt het dus gerust als ontbijtje eten. Hoog in eiwitten en voedingsvezels door het gebruik van de tofu en fruit. Je kunt de silken tofu kopen bij de meeste toko's, maar evt. ook vervangen door een avocado. Hierdoor wordt de mousse extra romig, maar wel wat lager in eiwitten.

Lees meer »

Açai bowl

Dit ontbijtje is zo lekker en makkelijk! Açai bessen zijn blauwpaars van kleur en komen uit Zuid-Amerika. Het leuke is dat je deze bowl echt overal mee kunt variëren. Serveer je bowl met allerlei soorten vers fruit, noten, zaden, pitten, pindakaas of notenpasta, kokos en/of muesli. Wil je op het budget letten? In plaats van açai bessen kun je uiteraard ook blauwe bessen gebruiken. Eet smakelijk!

Lees meer »

Rabarber-aardbei compote met yoghurt en granola

Deze rabarber-aardbei compote is ideaal als gezonde snack of als broodbeleg. Je kunt de compote ook heel goed combineren met chiapudding of met overnight oats. Maar ook een heerlijk ontbijtje in combinatie met yoghurt en (zelfgemaakte) granola. Een van onze favorietjes, zeker op warme dagen! Eet smakelijk!

Lees meer »

Perencrumble

Deze perencrumble is heerlijk als ontbijt met plantaardige yoghurt, maar ook super geschikt als toetje met een bolletje ijs. Lekker, makkelijk en gezond.

Lees meer »

Lunch

Frisse salade met sorghum

Kan jij ook zo genieten van een lekkere, frisse salade als lunch? Probeer dit recept dan eens! Heb je wel eens gehoord van sorghum? Het is een oude graansoort en rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels en ook nog eens glutenvrij! Je moet sorghum wel eerst weken, waardoor de bereiding iets langer duurt. Heb je minder tijd of vind je sorghum niet lekker, gebruik dan quinoa, volkoren couscous of volkoren bulgur. Let op, de laatste 2 soorten zijn niet glutenvrij.

Lees meer »

Omelet met groente

Wil je eiwitten, dan krijg je eiwitten! Deze omelet bevat meer eiwit dan een omelet gemaakt van eieren! Dit komt door de toevoeging van tofu, sojamelk en kikkererwtenmeel. Je kunt er brood bij eten, maar eigenlijk is dat niet eens nodig, ook zonder brood zal de omelet flink verzadigen. De typische eiersmaak is te danken aan de kala namak, zwart zout met een zwavelsmaakje, net als ei. We love de combi omelet en avocado en daarnaast hebben we wat gebakken champignons, snoeptomaatjes, veldsla en geraspte kaas toegevoegd. Het is slim om de omelet halverwege te keren, maar doe dit voorzichtig want het breekt gemakkelijk. Wij gebruiken hiervoor meestal 2 borden.

Lees meer »

Mexicaanse zwartebonenspread

Wist je dat je van alle peulvruchten een lekkere spread kunt maken? Hummus is de variant die eigenlijk iederen wel kent, maar ook van andere peulvruchten kun je heerlijke, voedzame spreads maken. Vandaag een Mexicaanse variant gemaakt van zwarte bonen! Zwarte bonen worden veel gegeten in Latijns-Amerika en zijn rijk aan eiwitten, vezels en antioxidanten.  Ze zijn ook heel lekker in soepen, salades, curry's, roerbakgerechten en Mexicaanse gerechten zoals taco's of burrito's. Kijk ook eens naar ons recept voor een zwarte bonenburger.

Lees meer »

Pompoen-zoete aardappelspread

Weer zo'n heerlijke spread! Wij houden echt van de smaak van geroosterde groente en specifiek van de zoetige smaak van pompoen en zoete aardappel. Makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten. Natuurlijk kan je ook voor een andere topping kiezen, maar de smaak van kastanje champignons en pompoenpitten past heel goed bij deze groenten. Je mag echt dik besmeren, want de spread is super gezond. We gebruiken de spread ook wel eens als extra toevoeging in een maaltijdbowl. Heb je andere leftovers? Maak er een spread van!

Lees meer »

Boekweitwafels met spinzie-edamamespread

Wat doe je dan op je brood als je geen dierlijke producten gebruikt? Die vraag krijgen we zo vaak! En het antwoord: spreads, spreads, spreads, spreads! Van alle soorten groente, noten, zaden en peulvruchten kan je heerlijke spreads maken. Hieronder zie je een voorbeeld van een spread op basis van edamame boontjes en spinazie. De spread bevat veel vezels, eiwitten en mineralen en is toevallig ook nog eens heel lekker! Hij is wel iets minder lang houdbaar door de toevoeging van spinazie, maar dat is geen probleem. Gewoon lekker royaal besmeren!

Lees meer »

(Bl)eiersalade

Een eiersalade om blij van te worden! Helemaal plantaardig, maar qua smaak en structuur toch vergelijkbaar met de echte eiersalade. Kala namak (zwart zout) zorgt voor de typische eiersmaak. Lekker, maar gebruik ook niet teveel, dat is niet aangenaam. Wij adviseren om kala namak standaard in huis te hebben, want het is ook lekker als je een vegan omelet of scrambled tofu wilt maken. Vind je de smaak te heftig, of heb je geen kala namak in huis, gebruik dan een snufje gewoon (jodiumhoudend) zout. Maak lekker ruim, dan heb je voor een paar dagen lekker beleg.

Lees meer »

Diner

Mihoen met zwarte bonensaus

Zwarte bonensaus is echt heerlijk bij wokgerechten en super simpel om zelf te maken. Vol van smaak en hoog in eiwitten, vitamines en mineralen. Je kunt evt. nog wokstukjes of tofu toevoegen aan het gerecht voor extra eiwitten. Wij gebruiken vandaag paprika, wortel en bimi, maar je kunt uiteraard alle soorten groente gebruiken. Wel heel lekker met pinda en taugé on top! Eet smakelijk.

Lees meer »

Rode pindacurry

We love curry's, maar pindakaas is ook wel echt een favorietje! Waarom dan niet combineren?!  En echt... dat was een mega goed idee. Echt een succes dit gerechtje! Vinden wij althans ;)

Lees meer »

Dry aged Bietstuk met gekarameliseerde ui, blauwe bes en frisse aardappelsalade

Heb je al wel eens bietstuk gegeten? Het is echt één van onze favoriete producten! Ontwikkeld door Gijs en Iris (van restaurant Vannu) en nu ook te koop in de supermarkt. De structuur en smaak vinden we echt geniaal, het is net echt biefstuk! We hebben de bietstuk nu al op meerdere plaatsen gegeten en de bijgerechtjes en garnituren kunnen het gerecht echt maken (of niet...). Natuurlijk moesten wij onze eerste Wanna variant met jullie delen. We zijn benieuwd wat je ervan vindt! Eet smakelijk.

Lees meer »

Couscoussalade met venkel en grapefruit

Deze heerlijke couscoussalade is gemaakt van erwtencouscous met venkel, grapefruit, komkommer, munt en pistachenoten. En niet te vergeten een hele lekkere dressing! Lekker zomers, lekker licht en super gezond! Oja en ook wel fijn, deze salade staat binnen 10 minuten op tafel.

Lees meer »

Gebrande tomaatjes met zwarte rijst, perzik, rode biet en walnoten

Heb je wel eens van zwarte rijst gehoord? Naast dat het er tof uitziet, is het ook voedzaam! De tomaatjes in dit gerecht ontvellen we met een brander, hierdoor krijg je een super lekker rokerig smaakje en dat combineert weer super met het zoete van de perzik en biet. De walnoten en pompoenpitten zorgen voor een lekkere bite en de pestomayo is de finishing touch!

Lees meer »

Hartige pannenkoek met gegrilde groente

Pancake lover? Probeer dan deze hartige pannenkoek eens. Heerlijk als avondmaaltijd, maar ook een super gezonde lunch! Je kunt weer eindeloos variëren met meelsoorten (probeer ook eens havermeel, kikkererwtenmeel, sorghummeel, of (niet glutenvrij) volkoren tarwe- of speltmeel) en belegsoorten. Zo kun je de avocadospread bijvoorbeeld vervangen door een groente- en of peulvruchtenspread.

Lees meer »

Pastasalade met gepofte tomaatjes, venkel en tonijnsalade

Deze pastasalade is heerlijk als gezonde lunch, maar kan ook prima als avondmaaltijd. Wij gebruiken pasta van kikkererwten vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en vezels, maar een volkoren variant is ook prima. De tonijnsalade is gemaakt met stukjes peasmaker, een gezond en duurzaam product gemaakt van gele erwten en tuinbonen. Ze zijn hoog in eiwitten en vezels en zijn onbewerkt en allergeenvrij. Super handig dus. Door de nori krijgt de tonijnsalade de typische zee smaak. Net zo lekker, maar zonder dierenleed!

Lees meer »

Falafelbowl met mango-yoghurtsaus

Dit recept hebben we ontwikkeld voor de stichting Q-support. Stichting Q-support ondersteunt en adviseert mensen met Q-koorts in heel Nederland. Het recept is speciaal gemaakt voor de Dag van de Q-koortspatiënt op 20 juni.

Lees meer »

Gnocchi in gegrilde-paprika saus met linzen-walnootballetjes

Een super lekker gerecht, hoog in eiwitten en zonder bewerkte vleesvervangers. De saus is lekker romig en smaakvol doordat we de groente eerst grillen in de oven. Doordat we de gnocchi in de saus koken trekken de smaken er super lekker in. Je kunt in plaats van gnocchi ook (glutenvrije) pasta gebruiken. We gebruiken in dit gerecht onze eigen balletjes gemaakt van linzen en walnoten. Mocht je hier geen tijd voor hebben, gebruik dan evt. kant-en-klare plantaardige balletjes.

Lees meer »

Asperges à la Wanna

Yes, ze zijn er weer! De witte asperges! Wij zijn dol op 'het witte goud' en we maken ze met scrambled 'no egg', gewokte groenten, krieltjes uit de oven en vegan kaviaar. Een heerlijk gerechtje voor het voorjaar of met pasen.

Lees meer »

Wortelstamp met gewokte boerenkool, spruitjes, pistache en 'spekjes'

Wij maken graag gerechten uit Azië, Latijns Amerika en het Midden Oosten. Maar omdat er stiekem wel wat vraag is naar gerechten met aardappel, vandaag echte Hollandse pot, met natuurlijk een twist van Wanna ;). We koken de spruitjes en boerenkool niet, maar we wokken de groente lekker krokant. De spekjes maken we meestal van tempé, maar dit keer gebruikten we lupeh. Vergelijkbaar met tempé, maar dan van lupinebonen. Echt een mooie vleesvervanger als je het ons vraagt. Je kunt het kopen bij de natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt. Wel wat prijzig, dus gebruik ook gerust tempé voor deze stamp. De pistachenootjes maken het gerecht helemaal af. Try it!

Lees meer »

Plantsalon

Deze plantsalon is onze gezonde, plantaardige variant op de kapsalon. Van dit gerecht geniet zelfs de grootste carnivoor! En leuke bijkomstigheid, er zitten stiekem heel veel groentes in. Het kan goed zijn dat je wat overhoudt van onderstaande maaltijd, geen probleem, want dan eet je het restant lekker bij je lunch de volgende dag!

Lees meer »

Aubergine gestoofd in een saus van hoisin, mirin en knoflook met bosui, kikkererwten en cashew

Deze auberginestoof krijgt door de toevoeging van hoisin en mirin een lekkere Aziatische twist. Mirin is een Japanse, zoete rijstwijn en hoisin is een stroperige, zwarte saus gemaakt van gefermenteerde sojabonen, afkomstig uit China. Wij houden van Azië en zeker van de Aziatische keuken en al helemaal van de combinatie van smaakmakers. Ook in Vietnam hebben we heerlijke gerechten met hoisin gegeten. Door het stoven is de aubergine super zacht en smaakvol. We combineren het met kikkererwten en cashewnoten voor een lekkere bite en wat extra eiwitten.  

Lees meer »