Marokkaanse stoof met kip, pruimen en gekarameliseerde amandelen

O man.... wat was dit lekker. Willem gaf zelfs aan dat het misschien wel zijn beste try-out recept was.

Deze heerlijke stoofpot hebben we gewoon in de pan bereid, maar mocht je een tajine hebben, die is uiteraard ook geschikt!

Het is een lekker warm gerecht door de combinatie van kruiden en zoetigheid van de pruimen. Me maken de stoof altijd voor minimaal 2 dagen en eten de stoof graag met linzen-kikkererwten couscous, maar je kunt ook kiezen voor bruine rijst, volkoren couscous (niet glutenvrij) of kikkererwten.

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 puntpaprika
  • 1 wortel
  • 1 aubergine
  • 2 el olijfolie
  • 400 gram plantaardige kipstukjes*
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken polpa / tomatenblokjes
  • 1 duim gember
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 1 el kaneel
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl komijn
  • 1 groentebouillonblokje
  • 300 gram (glutenvrije) couscous
  • 100 gram amandelen
  • 1 tl agavesiroop
  • snufje zout
  • 4 takjes munt

 

*je kunt evt. de app 'kies ik gezond' gebruiken voor het maken van een gezonde keuze.

Bereidingswijze

Snipper de ui snijd de knoflook en rode peper fijn. Snijd de paprika in reepjes, de wortel in plakjes en aubergine in maantjes. 

Verhit de olijfolie in grote pan en fruit de ui, knoflook en rode peper. Voeg na 1 minuut de paprika, wortel, aubergine, kipstukjes en tomatenpuree toe. Voeg na 8 minuten de polpa toe en 100 ml water. Rasp ondertussen de gember en halveer de pruimen (hou 4 pruimen achter voor de garnering) en voeg deze, met kaneel, tijm, kardemom, komijn en het bouillonblokje toe aan de stoof.  Laat de stoof ongeveer 50 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe om.

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de amandelen fijn en rooster ze lichtbruin in een koekenpan zonder olie. Zet het vuur uit en roer er een theelepel agavesiroop en een snufje zout door. Serveer de stoof met couscous. Garneer met stukjes pruim, amandelen en munt.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sigrid
een jaar geleden

Dit is nou ns een leuke om te gaan koken. Zitten net andere ingrediënten/kruiden in dan mijn meeste gerechten hebben dus een top toevoeging! 🙏🏻👍🏼