Wanna's favourites. Deel 3: beleg.

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 21:00

We krijgen vaak de vraag welke producten het beste zijn, of welke producten wij zelf vaak kiezen. Daarom hebben we deze blog geschreven over onze favoriete producten. Heb je een product dat niet mag ontbreken? Laat het ons weten.

 

We gaan verder met deel 3: de belegsoorten!

Belangrijk om te beginnen met de opmerking dat dit onze favoriete producten zijn, dat is natuurlijk ook deels persoonlijk. We letten hierbij vooral op de voedingswaarde van het product, maar ook op onze eigen voedingsbehoefte, de smaak en de prijs. Of een product ook voor jou de beste keuze is, hangt ook af van de rest van je eetpatroon.

 

Laten we beginnen met de pasta's op basis van pinda's en noten.

100% pindakaas met stukjes pinda (Vita D'or, Lidl) - Ingrediënten: pinda's. Prijs 2,99 € (600 gram).

100% pindakaas naturel (Vita D'or, Lidl) - Ingrediënten: pinda's. Prijs 2,99 € (600 gram).

100% amandelpasta (AH Terra) - Ingrediënten: amandelen. Prijs 5,69 € (340 gram).

100% notenpasta (Jumbo) Ingrediënten: 50% pinda's, 30% cashewnoten, 20% amandelen. Prijs 3,99 € (350 gram).

Almond-cashew pasta (BioToday) - Ingrediënten: 80% amandelen, 20% cashewnoten. Prijs 5,69 € (170 gram).

 

Bovenstaande pasta's zijn onze favoriet. Ze allemaal gemaakt van 100% noten of pinda's, dus zonder andere toevoegingen. De 100% pindakaas is in veel verschillende merken verkrijgbaar, maar die van de Lidl is favoriet vanwege de prijs. Qua voedingswaarde zit er geen verschil in, omdat het product helemaal bestaat uit pinda's. De varianten van bijv. AH en Jumbo zijn ook prima en hoe groter de verpakking, hoe goedkoper het product relatief is. De amandelpasta van AH is zeker een favorietje, heerlijk van smaak, hoog in eiwitten, vezels en onverzadigde vetten en goedkoper dan veel A-merken. De notenpasta van de Jumbo is ook een fijn product met ook een redelijke prijs, maar dit komt wel omdat de helft uit pinda's bestaat (en die zijn nou eenmaal goedkoper dan noten). Tot slot vinden we dat BioToday veel mooie producten heeft, wel echt wat prijziger! Kortom alle pure soorten pindakaas en notenpasta zijn een gezonde keuze.

 

Oja, je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Als je een goede blender hebt, gemiddeld 10 minuutjes malen en je hebt je eigen pasta.

 

Dan verder met de pasta's op basis van zaden en pitten.

Tahini white (BioToday) - Ingrediënten: sesamzaad. Prijs 3,25 € (170gram).

Zonnebloempasta (Horizon, Ekoplaza) - Ingrediënten: geroosterde zonnebloempitten, zeezout. Prijs 4,69 € (350 gram).

Pompoenpittenpasta (Horizon, Ekoplaza) - Ingrediënten: geroosterde pompoenpitten, zeezout. Prijs 7,29 € (350 gram).

 

Deze producten zijn wat duurder, maar wel lekker als afwisseling met pindakaas. Bijvoorbeeld lekker met sla en plakjes gegrilde groente.

 

Wij eten ook veel spread op basis van peulvruchten, denk aan hummus. Verder blijft smashed avocado een favorietje. Wij maken het altijd liever zelf, maar we krijgen vaak de vraag welke kant-en-klare varianten we adviseren. Vooruit dan maar, hier een aantal opties.

Hoemoes Less Salt (Maza) - Prijs 2,09 € (200 gram). 37% kikkererwten, 0,5 gram zout.

Hummus (Chef select, Lidl) - Prijs 1,39 € (200 gram). 58% kikkererwten, 0,92 gram zout.

Smashed avocado (AH Terra) - Prijs 2,29 € (110 gram). 99% avocado, 0,6 gram zout.

 

Als we dan moeten kiezen voor een variant uit de supermarkt, dan kiezen we voor de hoemoes van Maza vanwege het lagere zoutgehalte. De variant van de Lidl wint dan weer op basis van de prijs en het hogere gehalte kikkererwten (58% vs. 37% in de variant van Maza). De smashed avocado is misschien wel makkelijk, maar natuurlijk ook wel erg duur en minder smaakvol dan een zelf geprakte avocado (een kneepje citroensap en een snufje zout erbij en klaar is kees!).

 

Kortom, maak het lekker zelf! Voor wat inspiratie: kijk maar eens naar de onderstaande recepten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.