Plantaardige voeding bij reuma en artrose

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 16:59

Er zijn verschillende reumatische aandoeningen, de bekendste zijn reuma en artrose. Reuma is een auto-immuunziekte die zorgt voor ontstekingen in verschillende gewrichten. Artrose is een ziekte waarbij het kraakbeen in verschillende gewrichten is aangedaan of ontstoken. Gelukkig zijn er medicijnen tegen deze aandoeningen, maar veel mensen blijven toch klachten houden of hebben last van de bijwerkingen van de medicatie. Daarnaast pakken medicijnen natuurlijk de oorzaak niet aan. Veel mensen vragen zich daarom ook af of je met voeding niet iets kunt doen aan reuma en artrose.

 

Het 'Plants for Joints' onderzoek

Een combinatie van plantaardige, onbewerkte voeding, bewegen en ontspanning heeft gunstige effecten bij reuma.

Dit is aangetoond met het 'Plants for Joints' onderzoek bij mensen met reuma en artrose. De mensen die het programma volgden, hadden een vermindering van de klachten (pijn en stijfheid) en ziekteactiviteit. Veel deelnemers konden medicatie afbouwen of zelfs helemaal stoppen! En een mooie bijkomstigheid; ook het gewicht, de vetmassa, het cholesterol en bloedsuikergehalte van de deelnemers verbeterde.

 

Wat moet je dan eten?

Probeer veel onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen te eten. Denk aan volkoren granen, groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Vermijd daarentegen juist dierlijke producten zoals rood vlees (rund, varken, schaap, wild, etc.) en zeker bewerkt vlees en neem liever ook geen andere dierlijke producten zoals vis, kip, eieren, kaas en zuivel. Bewerkte producten zoals koek, snoep, snacks en frisdranken worden ook afgeraden.

 

Wil je meer weten over gezonde, plantaardige voeding lees dan de blog Gezonde voeding: de basis. Wil je weten wat je allemaal nodig hebt op een dag lees dan deze blog Wat heb je op een dag nodig?

 

Wil je meer weten over het onderzoek?

Kijk dan op: plants-fo-health.nl/onderzoek/

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.