WANNA start?

Gepubliceerd op 26 november 2022 om 18:42

Yes, goed bezig! Maar hoe begin je?

 

1. Weet waarom je het doet.

Waarom wil je geen of minder dierlijke producten gebruiken? Heeft dit te maken met je gezondheid, het milieu of dierenwelzijn? Probeer je motivatie te vergroten door hier meer over te praten en lezen zodat je overtuiging wordt versterkt. Er zijn veel goede documentaires en podcasts die jouw motivatie kunnen vergroten. Klik hier als je meer wilt weten over de voordelen van plantaardige voeding.

 

2. Stap voor stap.

Wil je radicaal aan de slag? Top! Maar het is ook helemaal goed als je geleidelijk toewerkt naar een (meer) plantaardige leefstijl, er komt namelijk best wel wat bij kijken. Alle stappen die je zet zijn goed, of ze nou groot zijn of klein, geleidelijk of radiaal. Wees in het begin niet te streng voor jezelf en begin met wat voor jou fijn en haalbaar is. Je kan bijvoorbeeld beginnen met het vervangen van vlees. Anderen beginnen met het vervangen van dierlijke zuivel. Maar je kan ook beginnen met één maaltijdmoment, bijvoorbeeld het ontbijt. Kies wat voor jou het beste voelt en haalbaar is.

 

3. Gewoontes veranderen kost tijd.

Het is belangrijk dat je je realiseert en accepteert dat het veranderen van gewoontes tijd kost. Het is heel normaal dat er tegenslagen op je pad komen en dat je niet meteen alles onder de knie hebt. Eigenlijk bestaat er zelfs geen gedragsverandering zonder af en toe een misstap. Zie een misstap als mogelijkheid tot groei en probeer niet gefrustreerd te raken als het een keer niet lukt. Het aanleren van nieuwe gewoontes kan 2 weken tot 8 maanden duren. Als iets eenmaal in je systeem zit, dan gaat het meestal vanzelf.

 

4. Zorg voor een goede voedingswaarde.

Plantaardige voeding bevat in veel gevallen minder energie. Kies dus voldoende energierijke producten zoals olie, noten, pitten en avocado’s en gebruik iets grotere porties dan je gewend bent. Als je niet voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt is het moeilijk om je veranderingen vol te houden.

 

5. Zoek steun bij anderen.

Heb je moeite met bepaalde veranderingen? Zoek steun bij elkaar. Eet bijvoorbeeld samen met mensen die ook plantaardig eten. Zoek samen lekkere recepten en vergeet WANNA niet :).


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.