Is soja wel gezond en duurzaam?

Gepubliceerd op 11 mei 2023 om 18:55

Veel mensen denken dat soja het risico op kanker vergroot en dat het slecht is voor het milieu, maar klopt dit wel? Dat lees je in deze blog over soja.

 

Soja is afkomstig van de sojaboon en behoort tot de peulvruchten. Van soja worden onder andere tofu, tempé, sojasaus, sojaolie en sojazuivel gemaakt, maar veruit het grootste deel wordt gebruikt als veevoer. Wist je dat je als je dierlijke producten eet dus ook soja gebruikt en dat dit zelfs heeeeeeeeeel veel meer is dan een veganist!

 

Sojaproducten

Tofu wordt gemaakt door sojabonen te malen. De melkachtige vloeistof die ontstaat wordt gestremd met zuursel, waardoor het een vaste vorm gaat aannemen. Tempé wordt gemaakt van gekookte sojabonen die behandeld worden met een schimmel, waardoor het een lichtzure smaak heeft. Sojadrink wordt gemaakt van gekookte en gepureerde sojabonen.

 

Is soja wel gezond?

Soja is een onderdeel van een gezond eetpatroon, het is rijk aan plantaardig eiwit, onverzadigd vet, ijzer, magnesium, kalium, vitamine B en E en vezels. Sojabonen bevatten alle essentiële aminozuren (lees hier meer over in de blog over plantaardige eiwitten) en zijn daarmee een hele mooie plantaardige eiwitbron.

Soja heeft een cholesterolverlagend effect. Een hogere consumptie wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast  beschermt het waarschijnlijk tegen bepaalde vormen van kanker (nee, het zorgt dus voor niet borstkanker en niet voor borstgroei of andere vrouwelijke eigenschappen bij mannen!), het kan ontsteking en overgangsklachten verminderen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Soja is dus hartstikke gezond.

 

Is soja wel duurzaam?

De vraag naar soja is de laatste jaren enorm gestegen, voornamelijk voor het gebruik van veevoer. Veel mensen denken dat sojaproducten slecht voor het milieu zijn, omdat de sojaproductie zorgt voor ontbossing van de Amazone. Dit is echter onjuist, de ontbossing is juist te wijten aan de uitbreiding van weilanden voor de productie van rundvlees en voor sojateelt als veevoer! 96% van de soja uit de Amazone-regio wordt gebruikt voor veeteelt. Niet minder tofu eten, maar minder vleeseten is dus belangrijk om de ontbossing tegen te gaan! Niet duurzaam geteelde soja is niet goed voor het milieu, dat klopt. Maar gelukkig is de soja die bestemd is voor sojaproducten zoals vlees- en zuivelvervangers wel duurzaam geteeld. En wist je dat reguliere koemelk 2,5 keer meer CO2-uitstoot, 2 keer meer landgebruik en 4 keer meer waterverbruik veroorzaakt dan sojamelk?

 

Kortom je glaasje sojamelk (ongezoet, met toegevoegde vitamines en mineralen), schaaltje sojayoghurt, blokjes tofu en tempé zijn hartstikke gezond en ook een prima keuze als je om de aarde geeft. Kies wel voor de onbewerkte producten en natuurlijk is heel veel soja niet goed, variatie blijft de key! Kijk maar eens rond tussen onze recepten voor lekkere gerechten met tofu, tempé en sojazuivel.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sangeeta
een jaar geleden

Interessant blog