Hoe gezond zijn vleesvervangers?

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 12:42

Het aantal vleesvervangers in de supermarkt groeit gigantisch! Dat is natuurlijk een goed teken, want dat betekent dat er meer vraag naar is. Maar zijn ze ook gezond en welke kan je het beste kiezen?

 

Veel mensen vinden het makkelijk om kant-en-klare plantaardige burgers, -worstjes, -stukjes of -balletjes te gebruiken. Ze bestaan meestal uit plantaardige eiwitten zoals soja, erwt, lupine, tarwe of paddenstoelen. Helaas zijn deze producten lang niet altijd gezond. Het nadeel is dat ze vaak erg bewerkt zijn en veel zout bevatten, soms zelfs meer dan bewerkte vleessoorten! Ook zit er soms veel verzadigd vet of suiker in, of juist te weinig eiwitten. Daarnaast ontbreken er soms belangrijke vitmines en mineralen, zoals ijzer en vitamine B12. Wil je toch graag van dit soort kant-en-klare producten kiezen? Kies voor producten met toegevoegde vitaminen en zo min mogelijk zout. Dit kun je terugzien op het etiket. En vaak geldt ook; hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe bewerkter het product is en hoe groter de kans is dat de vleesvervanger in de categorie ongezond valt. Wist je trouwens dat veel vleesvervangers wel vegetarisch zijn, maar niet vegan? Kijk dus altijd goed op het etiket.

 

Natuurlijk is het beter om te kiezen voor onbewerkte producten zoals tofu, tempé, ongezouten noten en peulvruchten. Wist je dat je zelf ook gemakkelijk lekkere burgers of balletjes kunt maken? Kijk maar eens tussen de recepten voor een lekkere zwarte bonenburger of heerlijke falafel.

 

TIP! Wil je toch graag uit het kant-en-klare schap kiezen, maar wel een gezonde keuze maken? De app ‘kies ik gezond’ van het Voedingscentrum is handig voor het vergelijken van producten en het maken van een gezonde keuze. De app geeft aan of een product binnen de schijf van 5 valt en geeft een gezonder alternatief als dit niet zo is. Je kunt binnen deze app ook aangeven als je ergens gevoelig of allergisch voor bent. De app geeft dan een waarschuwing als een product het betreffende allergeen bevat.

 

Wil je het product liever zelf beoordelen? Het Voedingscentrum heeft de volgende criteria opgesteld voor een goede vleesvervanger:

1. Eiwit: meer dan 20% (van de energie van het product).

2. IJzer: meer dan 0,8 milligram per 100 gram.

3. Vitamine B1: meer dan 0,06 milligram per 100 gram.

4. Vitamine B12: 0,24 microgram per 100 gram.

5. Verzadigd vet: maximaal 2,5 gram per 100 gram.

6. Zout: maximaal 1,1 gram per 100 gram.

7. Geen toegevoegde suikers.

 

Kortom; kies voor puur en onbewerkt, maar wees ook niet te streng voor jezelf, je eet immers ook geen (bewerkt) vlees meer . Als je een schnitzel vervangt door een vega-schnitzel, dan maak je meestal nog steeds een gezondere en zeker een duurzamere keuze. Je kunt dus best af en toe een bewerkt product kiezen, maar gebruik het niet dagelijks en check bij voorkeur het etiket.

 

Succes!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.