Plantaardige melk, goed voor elk?

Gepubliceerd op 9 april 2023 om 11:21

Er zijn tegenwoordig eindeloos veel soorten plantaardige zuivel verkrijgbaar. Maar zijn ze wel gezond en welke kan je dan het beste kiezen? Daar geven we in deze blog antwoord op.

 

Plantaardige melk is een drank gemaakt van plantaardige bronnen zoals soja, amandel, haver, erwt, rijst of kokos. Het is officieel geen melk dus wordt het meestal plantaardige drank genoemd. Steeds meer mensen gaan over op plantaardige alternatieven voor koemelk om verschillende redenen (blog waarom plantaardig) en vrijwel alle supermarkten hebben tegenwoordig een flink assortiment. De producten verschillen onderling behoorlijk qua smaak en voedingswaarde. Wat voor jou de meest geschikte soort is, is afhankelijk van je smaak, budget en de rest van je voedingspatroon. Je kunt plantaardige melk trouwens ook prima zelf maken.

 

Heb je plantaardige zuivel nodig?

In principe niet, als je gevarieerd eet kan je ook zonder plantaardige zuivel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar met name calcium vormt nog wel eens een uitdaging. Calcium zit vooral in groente groente zoals boerenkool, broccoli, Chinese kool en paksoi en daarnaast wat in tofu, bonen, erwten, gedroogd fruit en noten. Een (verrijkte) plantaardige drank kan wel een makkelijke bron van calcium zijn. Daarnaast is het voor veel mensen een fijne manier om te kunnen variëren. Kijk maar eens bij onze ontbijtreceptjes voor lekkere gerechtjes.

 

Tips bij het maken van een keuze

 

1. Suikers.

Kies bij voorkeur voor de ongezoete variant. De 'naturel' variant bevat meestal toegevoegde suikers. De dranken en yoghurt met smaakjes (chocola, vanille, aardbei) bevatten nog meer toegevoegde suikers dan de naturel variant.

 

2. Vitamines en mineralen

Neem een product die verrijkt is met calcium, vitamine B2, B12 en D. Op de achterkant van de verpakking zie je welke vitaminen en mineralen zijn toegevoegd en in welke hoeveelheid.

 

3. Eiwitten

De meeste plantaardige varianten bevatten weinig eiwitten, met uitzonderingen van producten op basis van soja of erwten. Sojamelk komt qua voedingsstoffen het dichtst bij koemelk. Het bevat alle essentiële aminozuren en bevat ongeveer 7 gram eiwit per glas. Rijst-, haver-, kokos- en amandelmelk zijn geen volwaardige vervanger wat betreft het eiwitgehalte. Wel is het belangrijk te vermelden dat een gemiddelde voeding voldoende eiwitten bevat en dat je hiervoor dus niet altijd afhankelijk bent van zuivel.

 

4. Duurzaamheid

Plantaardige zuivel is in alle gevallen beter voor het milieu dan koemelk. De soja- en havervariant zijn qua duurzaamheid over het algemeen de beste keuzes.

 

Plantaardige yoghurt en kwark

Ook voor deze producten geldt dat sojazuivel de meeste eiwitten bevat. Per merk verschilt het eiwitgehalte en meestal heeft de sojakwark de meeste eiwitten. Kokosyoghurt en amandelyoghurt zijn laag in eiwitten en hoog in vetten, hierdoor bevatten ze vaak meer calorieën.

 

Plantaardige kaas, -room en -roomkaas

Veel van deze producten zijn behoorlijk bewerkt en gemaakt op basis van kokos- of palmvet, niet zo gezond dus. Kies liever producten op basis van noten of tofu. Of nog beter, maak ze zelf! Maak bijvoorbeeld eens onze creamcheese met zongedroogde tomaat of de smokey cashew-tofu cream.

 

Even op een rijtje

Je keuze is afhankelijk van je smaak, budget, gerecht en je voedingspatroon. Sojaproducten zijn hoger in eiwitten. Daarnaast is het goed om te kiezen voor een product met toegevoegde vitamines en zonder toegevoegde suikers.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.