Onze vegan hotspots

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 20:27

Een paar weken geleden werd in een Q&A ronde de vraag gesteld wat onze favoriete restaurantjes zijn. In deze blog delen we daarom onze pareltjes uit binnen- en buitenland met jullie.

 

Wij wonen zelf in Breda, dus daar trappen we af.

 

Breda

 

Black and White KAFE

We benoemen KAFE niet als eerste omdat Willem er werkt, maar wel omdat het echt de enige volledig vegan plek is in Breda. Daarnaast ook door jullie veel genoemd. Schuif lekker aan voor een koffie of vers sapje met een huisgemaakt taartje. De lunchkaart wisselt om de paar maanden en de high tea moet je echt een keer proberen, omdat je dan bijna alle gerechtjes van de kaart in mini variant krijgt. 

 

 

Vannu

Restaurant Vannu ligt eigenlijk in Bavel, een dorp naast Breda. Het restaurant opende in de zomer van 2023 haar deuren. De eigenaren, Gijs en Iris hebben al jarenlange ervaring bij andere toprestaurants, maar nu werd het echt tijd voor hun eigen groenterestaurant geïnspireerd op de smaken van het land. De prachtige, verse, seizoensgebonden producten komen allemaal uit de omgeving. Je kunt kiezen tussen menu's van 3 t/m 6 gangen met bijpassende alcoholische dranken of heerlijke verse sappen gemaakt van groente, fruit en/of kruiden. Ga er snel een keer eten, want dit is echt een pareltje! En wie weet kom je Willem nog tegen, hij werkt er ook een aantal dagen ;).

 

Koffiebar Sowieso

Sowieso ;) lekkere koffie, maar je hebt hier ook heerlijke ontbijtjes, taartjes en lunchgerechten, of ga voor de high-tea. Het is een fijn, huiselijk plekje in het centrum van Breda. Bijna alles is vegan en gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten.

 

Sip First

Dit is ook wel echt een heel leuk en hip plekje in Breda. Geweldige koffie en thee en super mooie, originele gerechtjes. Lang niet alles is plantaardig, maar ze hebben zeker een aantal heerlijke opties.

 

Puick

Een gezellige, sfeervolle huiskamer met smaken van over de hele wereld. Je kunt er lunchen en op vrijdag en zaterdag is er een tasting menu, helaas kan deze niet plantaardig. Afhalen en bezorgen is ook nog een optie. Pita's, bowls, curries, ze hebben van alles. Ongeveer de helft van de kaart is vega of vegan.

 

Dames Pellens

Culinaire speeltuin zoals ze het zelf noemen, nou dat klopt! Als je een avond echt wilt genieten, ben je hier aan het juiste adres. Het is geen plantaardig restaurant, maar ze kunnen er wel heel goed mee overweg! De gerechten en drankjes zijn super creatief en smaakvol. Ze koken met groente en kruiden van eigen akker, aangevuld met mooie producten uit de omgeving. Reserveer wel vooraf en geef aan dat je vega(n) wilt eten. Laat het verder maar aan de chef over, dan komt het zeker goed.

 

Streetfoodclub

TSFC is gevestigd in het voormalige Grand Theater. Wij vonden het vooral leuk door de locatie en inrichting. Heerlijke drankjes en prima eten, ook een aantal vegan opties. Leuk om een keer te eten, maar omdat we vegan en glutenvrij eten hebben we de kaart ook wel snel helemaal gezien. Laatst waren we er nog een keer geweest, helaas waren er toen nog minder vegan opties. Leuk dus voor een lekkere cocktail, maar voor het eten is het toch wel een beetje beperkt.

 

Salon de Provence

Voor een echte fine-dining experience moet je hier zijn! Wil je echt iets speciaals ga dan naar Salon. Alles is met zoveel liefde bereid, niet normaal! Reserveer wel tijdig, want dan maken ze er echt iets geweldigs van, we kregen zelfs een gepersonaliseerde menukaart. Dus heb je iets te vieren... dan is dit wat ons betreft wel echt een aanrader. Let op, je betaalt daar  natuurlijk wel voor ;).

 

Well

Geen zin om te koken en toch lekker en gezond eten? Bestel dan een bowl bij Well. Je kunt er tegenwoordig ook ter plaatse eten. Het gezondste fast food restaurant van Breda, handig toch? Wij gaan er niet heen als we gezellig uit eten willen, maar bestellen wel regelmatig als we weinig tijd hebben en toch gezond willen eten. De smaak is echt prima en mooi in balans met de prijs.

 

Den Bosch

 

Noemme

Hier hebben we laatst heerlijk gegeten met vrienden. Ze hebben veel vega en vegan opties, maar er zijn ook niet-plantaardige opties. Toch gingen onze vrienden ook voor de plantaardige optie en natuurlijk... 0 spijt!

Nomnom

De naam zegt genoeg, het eten is echt nomnom! Echt een leuk tentje waar je kan ontbijten, lunchen, dineren of gewoon lekker borrelen met een hapje erbij. Je bestelt een aantal kleine gerechtjes die je met elkaar deelt. De gerechtjes wisselen regelmatig en er zijn zeker ook een aantal lekkere vega, vegan en glutenvrije opties!

 

Rotterdam

Bertmans

Heerlijk ontbijten, lunchen of dineren, het kan er allemaal. Veel vega, vegan en glutenvrije opties. Het zijn vaak origine gerechten en mooi opgemaakte borden. We zijn er nu al een aantal keer geweest en het is altijd gezellig en lekker. Vergeet geen toetjes te proeven ;).

 

Happy Food and Health

Wat een leuke zaak en wat een fijn sfeertje! Vol met hangstoelen en de hele kaart is vegan én glutenvrij, wat wil je nou nog meer? Ze maken alles zelf. We namen een mixedgrill, zodat we meerdere gerechtjes konden proberen. Aanrader!

 

Suefood

Zoet zonder suiker! Alle producten zijn vrij van geraffineerde suikers en gluten en alles is lactosevrij en vegan. Je kunt er lekker koffie drinken met een taartje, of lunchen. Daarnaast hebben ze allerlei lekkere bars, bites, cakes, koekjes en truffels om mee te nemen. Even langsgaan als je in Rotterdam bent!

 

Gouda

Miss Nice Banana

Zo'n leuk tentje! Alles is vegan, glutenvrij en duurzaam en er worden alleen natuurlijke suikers gebruikt. Ze hebben elk seizoen een nieuw menu met een caribisch tintje. Hanna mocht Miss Nice Banana reviewen voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Heel vervelend om heel veel verschillende gerechtjes te mogen testen ;). Ze hebben vanalles, denk aan pancakes, bagels, bowls, springrolls, burgers en heeeel veel lekkere sapjes en taartjes. Absolute aanrader!

 

Hoek van Holland

Pele Surfshack

De eerste 100% plantaardige beach hangout. Een heerlijk relaxt plekje aan zee! En dan is ook nog eens alles op de kaart vegan. Wat wil je nog meer? Ze zijn open van maart tot oktober en ook bij minder lekker weer zit je binnen super gezellig.

 

 

Amsterdam

In Amsterdam hebben we nog zoveel te ontdekken. We waren hier maar 1 nachtje (en gingen vooral CrossFit kijken, dan weet je het wel met Willem ;)). dus moeten zeker terug.

 

Yerba

Bij Yerba hebben we 6 heerlijke gangen gegeten. Ze zijn gespecialiseerd in seizoensgebonden, duurzame gerechten. De groenten zijn echt heel lekker bereid. Leuke plek voor een culinair avondje.

 

 

Mr. Stacks

Gek op pancakes? Dit is echt bizar haha, zie foto, meer hoeven we dan denk ik niet te zeggen ;)

 

 

Antwerpen

 

Camionette

Onze favoriete spot in Antwerpen. Het is een restaurant en wijnbar en ze serveren lunch en diner. Het eten en de wijnen zijn echt geweldig. Camionette is gevestigd in PAKT, een brooklyn-achtig wijkje met een urban farm op het dak, heel tof! Er is trouwens ook nog een vestiging voor ontbijt en lunch; Camion. We zijn hier nog niet geweest, maar het is van dezelfde dames dus het zal vast ook super zijn.

 

 

And/or

Bij and/or hebben we heel spontaan echt heel erg lekker gegeten. We besloten spontaan om naar Antwerpen te rijden, waar we alleen nog een plekje aan de toog konden krijgen. We bestelden meerdere gerechtjes om te delen. Wat een smaakexplosies en verfijnde en creatieve gerechtjes en drankjes hebben ze hier zeg! Dat chef Karen Shu bij sterrenrestaurants gewerkt heeft is wel te merken. Letterlijk, want we konden haar vanaf onze plek perfect aan het werk zien in haar prachtige open keuken. Wat een passie!

 

 

Lento

Een gastronomisch restaurant met ook een vestiging in Hasselt. Je kunt er meerdere gangen kiezen met bij elke gang een keuze uit 2 gerechten waarvan er altijd minimaal 1 glutenvrij is. Echt super lekker gegeten!

 

Humm

Zoals de naam 'Humm' al zegt vind je bij Humm gerechtjes uit het Midden-Oosten (hummus, mezze, pita). Groenten, kruiden en peulvruchten spelen de hoofdrol en in veel gerechtjes is hummus verwerkt. Je kunt er ontbijten, lunchen en dineren en het eten is echt super smaakvol. Het is vooral leuk om meerdere gerechtjes samen te delen.

 

 

Spritz

Een volledig plantaardige Italiaan in het centrum van Antwerpen. Reserveer wel tijdig, want het is altijd vol. En sla de tiramisu vooral niet over ;).

 

Tastebuds

Niet gezond, wel lekker. Hier bestel je vegan (loaded) fries en snacks.

 

Frituur Chips

Al een aantal jaren op rij de beste friettent van Antwerpen. Fijn dat de helft van de snacks vegan is. Willem gaat er alleen al voor de tartaarsaus naar toe.

 

Berlijn

 

O man, wat hebben wij lekker gegeten in Berlijn en wat een fantastische stad is dit! Alleen al voor het eten MOET je een keer gaan en dan hebben we het nog niet eens over wat er verder allemaal te doen is.

 

Soy

Deze staat voor ons toch wel op 1 in Berlijn, zo ontzettend smaakvol en dat voor die prijs... Niet overslaan als je in Berlijn bent! Je hebt best veel Vietnamese restaurants in Berlijn, maar zoals Soy hebben we verder niet meer geproefd. Wij adviseren je om samen een rijsttafel te delen, je heb 3 opties, maar vraag gewoon aan de bediening wat het allerlekkerst is! Je krijgt dan een hele tafel vol met heerlijke gerechtjes. Ook hele fijne cocktails en drankjes.

 

Kopps

Dit is het oudste vegan restaurant van Berlijn en ook zo goed! Voor ons eigenlijk wel ster waardig. We hadden een 7-gangen menu met bijpassende drankjes. Echt heel tof hoe de drankjes de smaak van het eten nog verder verbeteren. Kan zowel alcoholisch als niet-alcoholisch. Het menu is gebaseerd op regionale, biologische en seizoensgebonden producten.

 

 

Cookies Cream

Dit restaurant is een vega en vegan restaurant met een michelinster. We konden het eerst niet goed vinden, heel raar voor een restaurant met ster. Het was een beetje een achteraf weggemoffeld en niet echt gezellig ogend gebouw. Later bleek dat het gevestigd was in een oude (underground) club, echt zo tof! In 2018 gekozen tot beste vega restaurant van Berlijn en sinds die tijd ook in het bezit van een Michelin ster. Ze bieden ook een volledig vegan menu. We gingen voor de magnificient seven, maar je kunt ook voor 5 of 6 gangen gaan. Het was echt een fantastische ervaring.

 

 

Factory Girl

Voor een heerlijk ontbijtje, super plekje! Je hebt ook een vestiging in Amsterdam trouwens, voor als je wat meer in de buurt zoekt. Ze hebben heel veel vega, vegan en glutenvrije opties. We bestelden hier een vegan shakshuka en goddelijke vegan, glutenvrije pancakes, maar er is nog zoveel meer. Moeilijk kiezen ;).

 

 

Secret Garden

Wil je vegan sushi? Niet verder zoeken, je bent hier aan het goede adres!

 

 

Funk You

Ook heel erg leuke plek voor een ontbijt of lunch. Lekkere sapjes ook trouwens!

 

 

Sakura

Voor even snel een vegan taartje haha. Niet omdat je alweer behoefte aan eten hebt, maar omdat je gewoon alles wilt proeven als je in Berlijn bent. Glutenvrij was helaas wel heel beperkt toen wij er waren.

 

Mexico

In september waren we in Mexico en we hadden niet verwacht dat je op zoveel plaatsen lekker vegan zou kunnen eten. Hieronder delen we onze tips per bestemming.

 

Cancun

Wij waren hier 1 nachtje en dat is wat ons betreft ook wel voldoende, snel door naar veel leukere plekken in Mexico. Al hebben we wel een paar keer lekker gegeten.

 

Pink coconut

Dit was onze eerste ervaring met het eten in Mexico en dat was meteen geweldig! Sapjes, smoothies, taco's, sopes, bowls, ze hebben het allemaal en eigenlijk was ook alles super smaakvol! Je moet eerst een kapperszaak door, maar daarna zit je lekker aan een barretje met uitzicht op het water. Ze zitten nu wel op een andere locatie, dus we weten niet hoe dat is.

Sirena Morena

Gelukkig ontdekten we dit plekje nog net, omdat we iets te vroeg waren voor de bus. Lekkere lounge stoelen in een tuin vol met planten en bomen, heel fijn om nog even rustig wat te drinken. We namen de pancakes mee voor in de bus en je snapt het al.. ze waren al op voordat we vertrokken.

 

Isla Holbox

 

Kuxtal Market & Cafe

We waren zo enthousiast toen we dit ontdekten. Misschien wel het meest verassende van de vakantie. De falafel, maar bijvoorbeeld ook de wafels waren goddelijk! Ook lekkere (ijs)koffie, koeken en taartjes.

Painapol

Ze maken hier de mooiste smoothiebowls en het is daarom ook heel populair. Dat maakte het voor ons minder leuk, iets te toeristisch naar onze mening. Iedereen is op zoek naar de mooiste foto voor op instagram en je moet meestal wachten op een plekje. Het eten is wel heel lekker en prachtig om te zien.

Arte Sano

We waren niet helemaal tevreden, maar wilden deze toch benoemen. Arte Sano heeft een restaurant en ook een vegan hotel (niet naast elkaar). Leuk om een keer bij het restaurant te ontbijten, lunchen of dineren. We hebben ook 2 nachtjes in het hotel geslapen, omdat we het zo tof vonden dat het een vegan hotel was. De accommodatie was super schattig en op een super locatie vlakbij het strand. Het eten viel wel tegen en het bleek ook vegetarisch te zijn i.p.v. vegan. We zouden het op basis van deze ervaring nu niet aanraden, al ging het personeel wel heel goed om met onze feedback, dus we hebben wel het vertrouwen dat ze gaan verbeteren.

 

Barba Negra / Holbox Foodie Market

Dit is gewoon een heel leuk plekje, een soort foodhall. Niet heel veel vegan opties, maar wel lekker, gezellig en low budget.

 

Clandestino Coffee Shop

Heel hip plekje met lekkere koffie!

 

Valladolid

 

Elela

Dit was voor ons de nummer 1 in Valladolid, heel lekker en gezond. Let wel op wanneer je gaat, want het is een aantal dagen per week gesloten.

Le Kaat

Populair vega en vegan restaurant bij reizigers. Wij vonden het eten prima, maar niet heel bijzonder. Toch zijn de meeste mensen er wel echt over te spreken.

 

Burrito amor

Prima plekje voor een lekkere vegan (en glutenvrije) burrito. Heeft ook een vestiging in Tulum. Dit was een ideaal plekje om te gaan eten met vrienden die niet vega/vegan zijn.

 

Bacalar

 

Mi Burrito

Zo leuk, een foodtruck met zoals de naam al zegt Burrito's. Goed van smaak en veel lekkere sausjes van mild tot heeeel pittig. En niet onbelangrijk Willems baardbuddy haha! Alleen daarom al gingen we nog een keer terug. Alle groentes en kruiden komen van zijn eigen land.

 

Mango and Chile

Vegan fastfood, niet echt gezond, maar wel erg lekker. We hebben daar een PB burger gegeten met een smoothie (met eiwitpoeder waar Willem heel blij van werd aangezien hij ook even de lokale CrossFitbox moest bezoeken). De wafels waren trouwens wel echt heel lekker.

 

La Playita

Leuk plekje aan het water, gezellig, wel heel groot, net als de kaart. Met best een aantal vegan opties.

 

Tulum

 

Raw Love

Dit is ook een hele populaire spot. We vonden de smoothiebowls ook wel echt heel goed, zeker als je aan een barretje aan het strand zit met je voetjes in het zand. Je hebt een vestiging aan het strand en ook in het stadje (Pueblo). Daar moesten we natuurlijk de vegan taartjes nog even uitproberen.

 

 

Matcha Mama

Hoort zeker bij de meest instagrammable places van Tulum. We hebben lekker geschommeld hoor, maar nee dit is niet ons ding (toch maar even op de foto haha). We vonden de smoothie ook nogal een overkill aan bevroren fruit.

 

 

Eat at Liefs

Save lives, eat plants... kijk daar houden wij van. Opgericht door Thomas & Fem, een koppel uit Amsterdam, dus daar moesten we even langs. Super leuke foodtruck met lekker vegan eten. Zeker even gaan als je in Tulum bent.

 

 

Wat zijn jouw favo spots? Vul ons aan :)

 Laat even een reactie achter hieronder, we zijn benieuwd!!

 

Wil je nog meer tips? Bekijk dan eens de website ourfoodmission.com

Reactie plaatsen

Reacties

Bas
een jaar geleden

Kasvio in Utrecht

Chris
een jaar geleden

Dat is waar.