Plantaardig eten duur?

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 16:49

Regelmatig geven mensen aan dat ze plantaardig eten duur vinden en zeker in deze tijd zie je dat mensen toch op de kleintjes willen letten. Wat nu? In deze blog delen we onze mening hierover en geven we tips om goedkoop plantaardig te eten.

 

Je kan plantaardig eten zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar dat geldt ook voor niet-plantaardige voeding. Het ligt er gewoon helemaal aan hoe je je eetpatroon samenstelt. Ga jij voor kant-en-klare of luxe producten?  ja natuurlijk zijn je boodschappen dan duurder. Maar plantaardig eten hoeft zeker niet duur(der) te zijn. Vervang je je biefstuk of zalm door kikkererwten of linzen, dan ben je zelfs veel beter uit! Bovendien geeft het vele andere voordelen voor je gezondheid. Dit kun je lezen in deze blog.

 

En supplementen dan? Als je plantaardig eet heb je inderdaad extra vitamine B12, D en omega-3 vetzuren nodig, maar aan de andere kant krijg je met een plantaardig eetpatroon bijvoorbeeld juist weer veel meer voedingsvezels, vitamine B11, C, magnesium en antioxidanten binnen.

 

Tips:

 

1. Maak het lekker zelf!

Zelf maken is meestal veel goedkoper dan kant-en-klare producten kopen. Daarnaast is het veel lekkerder en gezonder! Denk hierbij aan spreads (zoals hummus), soepen en bijvoorbeeld (pasta)saus. En dit geldt zeker ook voor de vleesvervangers. Als je zelf je vleesvervanger maakt scheelt dat ontzettend veel! Kijk maar eens bij de recepten voor heerlijke burgers en falafel. Peulvruchten zijn sowieso een gunstige keuze met het oog op budget. Kies verder voor tofu en tempé, die zijn meestal goed betaalbaar en ook veel gezonder dan de bewerkte vleesvervangers.

 

2. Kook voor meerdere dagen.

Als je voor meerdere dagen kookt, heb je minder ingrediënten nodig. Vooral voor kleine huishoudens is dit handig. Je overgebleven porties vries je gewoon in, of je eet het de volgende dag lekker op.

 

3. Eet volgens het seizoen

Groente en fruit van het seizoen zijn vaak voordeliger en vaker in de aanbieding. Daarnaast zijn ze vaak smaakvoller en is het beter voor het milieu. 

 

4. Groente en fruit uit de vriezer

Wist je dat groente en fruit uit de vriezer zeker net zo gezond zijn als verse groente en fruit? Je worden namelijk meteen na de oogst ingevroren, zodat de voedingsstoffen mooi behouden blijven. Een prima keuze dus en vaak een stuk goedkoper. Een kilo blauwe bessen uit de vriezer kost bijvoorbeeld rond de 5 euro, terwijl een kilo vers al snel het dubbele is.

 

5. Voorkom verspilling -> gebruik je leftovers!

Wist je dat bijna 10% van ons eten wordt weggegooid? Ik vind dat echt bizar! Zo zonde, je kunt eigenlijk alle leftovers wel weer verwerken in een gerecht. Zo kan je alle soorten groente en peulvruchten verwerken in een wokgerecht of een curry. En denk aan soepen, wat kan daar nou niet in? Dus gebruik je leftovers nuttig of koop gewoon niet teveel.

 

6. Koop grotere verpakkingen.

Vaak zie je dat een grotere verpakking relatief goedkoper is. Denk hierbij aan grotere verpakkingen peulvruchten, zilvervliesrijst, noten, zaden, pitten en pindakaas. Ook sojayoghurt in een liter verpakking is gunstiger dan een kleinere verpakking. Bulken dus!

 

7. Slim boodschappen doen

Ga niet te vaak naar de supermarkt, hoe vaker je gaat, hoe meer je meestal koopt. Ga ook niet op een moment dat honger hebt, ook dan koop je meer. Maak een lijstje met wat je echt nodig hebt en wijk daar niet van af. Bespaar op producten die niet echt nodig zijn, denk aan sapjes, snoep en frisdrank. Laat je aan de ene kant niet verleiden door aanbiedingen die je niet nodig hebt, maar maak juist wel gebruik van aanbiedingen als het gaat om producten die echt gezond zijn en die je nodig hebt. Kies in de supermarkt voor de goedkopere merken, vaak is een huismerk veel gunstiger dan een A-merk (en A-merken zijn echt niet automatisch lekkerder of gezonder...). Kijk ook naar de houdbaarheidsdatum en koop producten met de langste houdbaarheid, deze bederven minder snel en dit leidt tot minder weggooien. Vaak is het gunstig om voor groente en fruit naar de markt te gaan, zeker aan het einde van de dag kan dit veel geld schelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.