Sticky orange tofu

Vaak horen we dat tofu niet smaakvol en een beetje sponzig is. Veel mensen vinden het lastig om er een lekker gerecht van te maken. Wij denken daar heel anders over! We bakken de tofu meestal eerst krokant en brengen het daarna op smaak met de lekkerste smaakmakers. Elke keer gebruiken we hiervoor weer andere ingrediënten, maar peper, gember, knoflook, citrus en limoengras komen vaak terug. In dit recept geeft de jus d'orange de speciale touch; pittig, zoet en toch ook heel fris. Het leuke is dat je volop kan variëren. Wij eten de orange tofu ook graag met bruine rijstnoedels in plaats van rijst. Wortel, broccoli of bimi zijn ook een heerlijke combi! Probeer maar eens :)

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 300 gram tofu
  • 3 el maizena
  • snufje zout
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 300 ml verse jus d'orange
  • 3 el (glutenvrije) ketjap manis
  • 1 duim gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 limoen
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 50 gram edamame boontjes
  • 2 handjes taugé

 

Tip: lekker met lente-ui en cashewnoten als topping.

Bereidingswijze

Snijd de tofu in blokjes van ca. 1,5 cm. Doe de maizena in een kom en voeg een snufje zout toe. Haal de tofu erdoor zonder dat er klontjes ontstaan. Verhit de olijfolie in een koekenpan of wok en bak de tofu rondom knapperig en goudbruin. Leg daarna apart.

Snijd de ui, knoflook en rode peper fijn en paprika in reepjes. Verhit een lepel olie in dezelfde pan en bak de ui, knoflook, peper en paprika ca. 2 minuten. Blus af met de jus d'orange. Rasp de gember en voeg deze samen met ketjap en het sap van de limoen toe (let op: bewaar twee schijfjes voor de garnering). Kneus een stengel citroengras en laat die ook mee koken. Laat het geheel 10 minuten inkoken tot de saus wat indikt (blijft de saus waterig, voeg evt. een papje van water met maizena toe). Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg de tofu en edamame boontjes toe aan de saus en verwijder de citroengras. Verdeel de rijst over 2 diepe borden. Serveer met de saus, taugé en een schijfje limoen.

Reactie plaatsen

Reacties

Jeannette Hancock
een jaar geleden

Heerlijk! Sweet & spicy, daar houden wij van. Heel klein detail maar peanuts: wanneer de limoen eenmaal geperst is, is er geen schijfje meer over om te garneren ;-) groetjes Jeannette (en wij gaan nog veel meer van jullie heerlijke recepten genieten!)

Wanna
een jaar geleden

Scherp Jeannette 😉 dankjewel! En fijn dat het gerecht lekker was!